Egyszerűen szépet – így készítsük el karácsonyi ajtódíszünket!

Kis karácsony, nagy karácsony, elkészült-e már a szép ajtódíszünk? Ezúttal ezt a kérdést járjuk körbe legnagyobb ünnepünk közeledtével.

Amikor a vendégeket várjuk, érdemes a hangulatot már a bejárati ajtónál megragadnunk. Az ajtódíszek minden egyes ünnepnek, évszaknak, vagy – uram bocsá’- hónapnak megadhatják a maguk sajátos, egyéni hangulatát. Mégis a karácsony az a minden magyar családot megmozgató esemény, amihez egy ajtódísz feltétlenül dukál.

Nézzünk meg most néhány ötletes megoldást, amelyek pénztárca kímélőek, ugyanakkor nagyon látványosak, és az elkészítésük sem igényel különleges szaktudást. Alapanyagként minden esetben hungarocell koszorút fogunk használni, amely a díszek formáját megadja, és puha anyaga arra is jó, hogy abba különféle díszeket szúrjunk.

Első ajtódíszünket karácsonyi gömbökből fogjuk elkészíteni

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/568368415444501331/

Első ajtódíszünket karácsonyi gömbökből fogjuk elkészíteni, amelyhez a koszorún kívül egy nagy kosár kisebb-nagyobb gömbre, valamint ragasztópisztolyra lesz szükségünk. A ragasztópisztolyt, csakúgy, mint a koszorút kényelmesen beszerezhetjük a Hobbibázistól! Helyezzük a dolgozó pultunkra, vagy asztalunkra a koszorút, majd vegyük le a gömbök műanyag akasztóit. Ezek az akasztók általában könnyedén lejönnek, ami egy kicsit szorosabb, azt óvatosan, egy kis fogóval lazíthatjuk meg. Gömbök végét ragasztózzuk be, és szúrjuk bele a koszorú alapba. Haladjunk körben a koszorú mentén.

Amikor a külső kör kész, ugyanezt végezzük el a koszorú belső körével is. Jöhet a felső félkör feldíszítése! A külső ívére tegyünk kisebb gömböket. A külsőre mehetnek a nagyobb méretek, majd a koszorú még látható részét apró gömbökkel takarjuk el. Kössünk zsineget átvetve a koszorúnak akasztó gyanánt. Készen is vagyunk!

A koszorúnk hátsó része fog majd az ajtólapnak támaszkodni, míg kifelé a gömbök virítanak.  Pompás, és nagyon a karácsonyt idéző látvány lesz a jutalmunk. Gömbökből viszont sok kell, ezért a karácsony végi leárazáskor érdemes nagy tömegben beszerezni. Legfeljebb a jövő karácsonykor fogunk így díszíteni.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/313352086565873480/activity/tried

Amennyiben van egy elnyűtt, régi pulóverünk, máris tervezhetjük a kötött anyagra támaszkodó koszorúnkat. Az a legjobb, ha a pulcsi vagy a sál fehér, mert ez a szín azonnal felidézi az ünnepet. Az elmaradhatatlan koszorú és ragasztópisztoly mellett szerezzünk be kisebb karácsonyi díszeket a Hobbibázisból, amelyek igazán filléres darabok. Ugyanitt szerezhetjük be azt a szép és legalább 5 cm széles szalagot, amelyből majd a masnit készítjük, és a koszorút díszíthetjük. Gyűjtsünk néhány fenyőágat és tobozt dekoráció gyanánt.

A pulcsi karjából készíthetjük el az alapot, amelyet ráhúzunk a koszorúra, és annak hátulján tűzzük vagy varrjuk össze az anyagot. Játszhatunk egy másik színnel is, amennyiben az anyag kevés lenne, de törekedjünk arra, hogy a színek a szalaggal összhangban legyenek.

Ezután jöhetnek a karácsonyi díszek, amelyeket ragasztóval applikálhatunk fel. Ennél a koszorúnál is felhasználhatjuk a kisebb karácsonyi gömböket. A figurális elemek lehetnek hóemberek, csillagocskák, hópelyhek, szánkó, korcsolya stb.. Szépen lehet hátterezni a fenyőágakkal, és találhatunk a toboznak is helyet, ha jól mutat a kompozícióban. Jöhet egy szép, a koszorúhoz illó szalag a zsinegezéshez és a masnizáshoz. Már el is készült az pulcsiból készült ajtódíszünk!

Tervezhetünk egyszerű, de mégis nagyon igényes díszt némi zsákvászonra hasonlító, de ritkább szövésű szalag, és csipkeszalag segítségével

Forrás: https://i.pinimg.com/564x/70/a1/af/70a1affbffc4bf9c94b512c3d5c8b758.jpg

Tervezhetünk egyszerű, de mégis nagyon igényes díszt némi zsákvászonra hasonlító, de ritkább szövésű szalag, és csipkeszalag segítségével. A koszorú alap lehet kb. 20 cm átmérőjű.  A vásznunk ne legyen 2 méternél rövidebb. A koszorút szépen körbetekerjük ezzel a vászonnal, és gombostűvel rögzítjük. Ezt követően jöhet a csipke, amely ízlésesen dekorálja az alapként szolgáló vásznat.

A koszorú alsó harmadára kerülhet fenyőág, toboz kompozíció, de jól mutat és ellenpontozza ezt néhány vaníliarúd, amelyet ragasztóval tudunk rögzíteni. Erre a természetes koszorúra kerülhet még csillagánizs, dió, szépen faragott narancshéj is. A látvány mellett a természetes aromák is az ünnepi hangulatot idézik majd fel.  Most már jöhetnek a vendégek, készen állunk a fogadásukra!

A karácsonyi hangulat a küszöbödnél kezdődik – így öltöztesd díszbe a bejárati ajtódat!